2014. szeptember 1., hétfő

Mennyibe is kerül az iskolakezdés?

Ezt boncolgatja az Index cikke, hogy mennyibe is kerül az iskolakezdés? Van akinek a cikkben 41 ezer, van akinek 53 ezer és van aki 100 ezer Ft felett költött. Van egy szerényebb, fapados verzió, ahogy a cikk nevezi, aki csak 14800 Ft-t költött.
Olvasva a cikket, olyan rossz érzésem támadt. Mintha versenyeznének a szülők, ki tud többet felmutatni. Pedig a gyerek iskolai teljesítménye nem lesz jobb a drágább felszereléstől. A "fapados verzióval" is nagyon jól lehet boldogulni a suliban.Tavaly évzárón mindenkit meglepett pl. az a 8.osztályos fiú, aki nehéz anyagi helyzetű családban sok tesóval is képes volt kitűnő bizonyítványt teljesíteni. Pedig ő és a tesói a fapadosnál is fapadosabb cuccokkal jártak suliba.

Én a magam részéről keresem az arany közép utat. Vannak dolgok, amikből megveszem a jobb minőségűt kicsit drágábban pl. színes ceruza, filctoll,ragasztó, festék, tornacipő
de sok mindenből az olcsóbb változat is ugyanazt tudja, mint a drágább: pl. a füzetek, a gyurma, a rajzlapok, színes papírok.
Lehet venni tolltartót 1000 Ft-ért és lehet 3000 Ft-ért is, de mivel tud többet?
Az 5000 Ft-os iskolatáskánál mivel tud többet a 20.000 Ft-os? Hogy rajta van egy márkajelzés? A gyereked ezt még nem érti, főleg ha most megy elsőbe!
Annyi kiadás lesz még most az első hetekben a suliban, hogy hajaj!: munkafüzeteket megvenni, különórára befizetni a gyereket, osztálypénzt befizetni.

Elárulom, én a 2 gyerek iskolaszereire 30 ezer Ft-ot költöttem eddig, ebben benne van minden, amit a tanárnők kértek: füzetek, rajzlapok, ceruzák, tollak, ragasztó, festék, gyurma, tesi cucc, váltócipő, iskolatáska mindkét gyereknek, és hozzá új tollartó mindkét gyereknek.
Ezenkívül vettem még nekik új ruhákat is  kb. 10 ezer Ft-ért.

Szóval nekem a két gyerek beiskolázása van eddig 40 ezerbe, de még a héten jönnek az újabb kiadások. Hogy ez mennyi lesz? Sok...... a szolfész+klarinté 140000 Ft félévre, a foci edzés 5000 Ft/hó, az osztály pénz a lányomnál 500 Ft a fiam osztályában 1000 Ft/hó. A munkafüzeteket még nem tudom mennyi lesz, de mindkét gyerekemnél a tanárnők már jelezték, hogy azt a szülőknek kell megvenni, majd a szülői értekezleten lediktálják a pontos címeket.

Szóval akárhogy is nézzük sokba kerül a beiskolázás, nyilván, aki megteheti többet költ, aki figyelmesebben vásárol megoldhatja kicsit olcsóbban. Az biztos, hogy aki még a vásárlás előtt van, az vigyen vastag pénztárcát :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése