2012. október 10., szerda

Házi pizza

Nálunk nagy kedvenc a pizza vacsorára. Na, nem a bolti mirelit, mert attól irtózom. Papír vékony a tésztája, feltét alig van rajta, sajt is csak mutatóban. Ezért nem adok ki pénzt,inkább megcsinálom magam.
Nem egy bonyolult dolog és szuperül fel lehet használni a maradék felvágottakat, amiket már reggel csak tologat a család, hogy unalmas, azt így örömmel megeszik:)





Pizzatészta - Lajos Mari receptje a Nők Lapjából
Hozzávalók egy nagy tepsihez:
1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 20 g élesztő, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 40 dkg liszt és a sütőlap kikenéséhez egy kis olaj még.

Elkészítése:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk és egy 3 dl-s bögrében öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt jól elkeverjük és meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni. Ez kb. 8-10 perc.
Közben a lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, nem csak azért, hogy tiszta legyen, hanem azért is, mert így levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet és fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Így készítjük a kovászt. A tetejére kevés lisztet szórunk és konyharuhával letakarva állni hagyjuk kb. 15-20 percet.
Következő lépésként hozzáadjuk a sót, az olajat és 1,5 dl langyos vizet. Kézi robotgéppel, amibe a spirálos betétet tettük, összekeverjük, egészen addig amíg a ragacsos tészta el nem válik a tál faláról. Ismét megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk a konyharuhával és 30-40 percig kelesztjük.
A látványosan megnőtt tésztánkat olajjal kikent sütőlapra tesszük, kinyújtjuk és egy villával megszurkáljuk. Pizzakrémmel, oregánóval, mindenféle felvágottal, sajttal, zöldségekkel jól megrakjuk és már mehet is a sütőbe. 220 C fokon 15-20 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése