2012. május 22., kedd

Töltsd fel a kamrádat!



  A tudatosan feltöltött kamra takarékosabb hétköznapokat, valamint tervezhető főzést eredményez. Érdemes elgondolkodni rajta, mennyit spórolhatunk, ha spájzunkat a sok kis vásárlás helyett nagybevásárlások alkalmával töltjük fel.
Az ember könnyen meggyőzi magát, hogy ha naponta kevesebb árut tesz a bevásárlókosarába és kevesebbet fizet a pénztárnál, akkor kevesebbet költ, mintha a heti nagybevásárlások alkalmával venné meg a szükséges dolgokat. Ha azonban utánaszámolunk, könnyen rájöhetünk, hogy jóval több felesleges dolgot veszünk, ha a boltban próbáljuk kitalálni, mire van éppen szükségünk, mintha tudatosan válogatjuk össze a szükségleteinkhez és a heti menühöz nélkülözhetetlen alapanyagokat.

Ráadásul sokkal kényelmesebb, ha munka mellett nem kell minden nap a bevásárlással is bajlódnunk, elég csak leemelni a kamra polcáról a vacsorához szükséges dolgokat. Alapélelmiszereket, lisztet, cukrot, sót, tésztát, rizst és olajat, valamint néhány csomag hüvelyest érdemes nagyobb tételben, előre vásárolni, sőt, konzervet (például hal) sem csak háborús időkre szoktunk tartogatni. Jó érzés, ha tudjuk, hogy van miből főzni, van mihez nyúlni. Ha tehetjük és tárolni is tudjuk, vegyünk zsákos krumplit és hagymát is.

Akinek van mélyhűtő ládája, abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem csak húsokat fagyaszthat le, hanem zöldséget, gyümölcsöt és rengeteg készételt is, ami még egyszerűbbé teheti a főzést. Sőt, még pékárut is tehetünk a mélyhűtőbe, ami felengedés után pont olyan, mintha frissen vettük volna. A nagyobb tételben való vásárlás nemcsak a mi életünket teszi könnyebbé, de egy lépés is lehet a környezettudatos élet felé is. A nagyobb adagokhoz kevesebb csomagolóanyagot használnak fel, ami kevesebb hulladékot is eredményez. Ez nem csak az élelmiszerekre, de a tisztító és illatszerekre is igaz.

A nagybevásárlással energiát, valamint útiköltséget is megspórolhatunk. Számoljuk csak ki, hogy az autóval megközelíthető boltba mennyi benzint fogyaszt a kocsink naponta, és mennyit, ha hetente, vagy havonta egyszer kell csak mennünk! Gondolkozzunk tudatosan, töltsük fel a kamránkat inkább egyszerre, mint apródonként. Az eddig vásárlással töltött időt így bátran fordíthatjuk más hasznos teendőre.

Forrás: www.tunderretikul.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése