Nálunk nagy kedvenc a pizza vacsorára. Na, nem a bolti mirelit, mert attól irtózom. Papír vékony a tésztája, feltét alig van rajta, sajt is csak mutatóban. Ezért nem adok ki pénzt,inkább megcsinálom magam.
Nem egy bonyolult dolog és szuperül fel lehet használni a maradék felvágottakat, amiket már reggel csak tologat a család, hogy unalmas, azt így örömmel megeszik:)
Pizzatészta - Lajos Mari receptje a Nők Lapjából
Hozzávalók egy nagy tepsihez:
1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 20 g élesztő, 4 evőkanál olaj, 1
teáskanál só, 40 dkg liszt és a sütőlap kikenéséhez egy kis olaj még.
Elkészítése:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk és egy 3 dl-s bögrében öntjük.
Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt jól elkeverjük és
meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni. Ez kb.
8-10 perc.
Közben a lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, nem csak
azért, hogy tiszta legyen, hanem azért is, mert így levegősebb lesz és
gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük
az élesztős tejet és fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy
galuska lágyságú tésztát kapjunk. Így készítjük a kovászt. A tetejére
kevés lisztet szórunk és konyharuhával letakarva állni hagyjuk kb. 15-20
percet.
Következő lépésként hozzáadjuk a sót, az olajat és 1,5 dl
langyos vizet. Kézi robotgéppel, amibe a spirálos betétet tettük,
összekeverjük, egészen addig amíg a ragacsos tészta el nem válik a tál
faláról. Ismét megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk a konyharuhával
és 30-40 percig kelesztjük.
A látványosan megnőtt tésztánkat
olajjal kikent sütőlapra tesszük, kinyújtjuk és egy villával
megszurkáljuk. Pizzakrémmel, oregánóval, mindenféle felvágottal,
sajttal, zöldségekkel jól megrakjuk és már mehet is a sütőbe. 220 C
fokon 15-20 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése